Maslinovo ulje oduvijek je bilo simbol Mediterana i prirodni lijek koji su stvarale generacije obitelji, pa tako i onih iz Zadarske županije. Danas je, pak, već stekao status proizvoda na kojemu se može temeljiti cijeli jedan segment turizma. A kada ga uparite s drugim proizvodima i iskustvima, njegova vrijednost još više raste.

Zato vam donosimo kratki pregled tri gastronomske ture u kojima možete uživati ​​na način da maslinovo ulje stavljate u kontekst šire gastronomske priče zadarskog zaleđa.

  1. Privatni obilazak zadarske regije omogućit će vam posjet agroturizmima poput Prtenjače ili Odžakovića, gdje ćete svoj gastronomski dan započeti kušanjem domaćeg sira, pršuta i kolača. To je idealan način da se pripremite za sve što vas čeka. A ono što vas očekuje je degustacija maslinovog ulja, uz vino, bademe i ostale domaće proizvode - u poznatoj kušaonici MasVin gdje serviraju samo najbolje iz zemlje Polače, pažljivo uzgojeno i proizvedeno na ekološkim principima te s ljubavlju. Zatim možete posjetiti i neke od super proizvođača maslinovog ulja kao što su Uljara Nadin, Maslinovo ulje Perica, Dolina maslina ili 2 Štorije. Na kraju, svoj izlet završit ćete na tradicionalan način - mesom ispod peke na jednom od OPG-ova Ravnih kotara!


  1. Postoji još jedna tura Ravnim Kotarima, koja osim jela i pića naglasak stavlja i na bogatu kulturu ovog plodnog kraja. Kroz nju ćete saznati više o raznolikosti i bogatstvu ove mikroregije čija je povijest ispričana kroz mnoge priče. Tura počinje oko 9:00 ujutro, nakon čega se posjećuje poznato vinogorje Korlat, gdje se održava piknik sa svježim domaćim proizvodima. Zatim odlazite do Zavičajnog muzeja Benkovac, gdje ćete probati domaća vina, a nakon toga nastavljate do antičkog naselja Asseria iz 1. stoljeća, kao i utvrde Kličevica. Finale cijele ture ovoga puta je posjet imanju MasVin, kako bi se iz prve ruke uvjerili u kvalitetu njihovih ekološki proizvedenih ulja i vina!


  1. U turizmu je uvijek potrebno biti kreativan i spojiti nešto što je naizgled nespojivo. Zato i postoji ova tura - koja će vam omogućiti uživanje u maslinovom ulju i opuštanje nakon adrenalinske vožnje quadovima u prekrasnom okruženju Ražanca i Ljupča. Akteri ove priče su OPG Mate Dušević sa svojim nagrađivanim ekstradjevičanskim monosortnim uljima i Adventure Team Ražanac zadužen za avanturu na četiri kotača. Uz ulje će vam biti posluženi domaći pršut, sir, pašteta od tune, masline, pa čak i vino! Naučit ćete više o maslinovom ulju, načinu proizvodnje te kroz školu degustacije shvatiti kako u njemu savršeno uživati. Sve to od stručnjaka s više desetaka godina iskustva!


Na vama je da odaberete jedan od izleta koje smo odabrali i upoznate zadarsku gastronomsku scenu, zadarska maslinova ulja i ponudu agroturizama općenito.

  • put maslinovog ulja
  • ture