Tradicijska kuhinja zadarskog kraja prije svega je pod utjecajem prirodnih i geografskih obilježja i resursa, spojenih s različitim utjecajima kroz njegovu bogatu povijest. Planina Velebit koja svojom veličinom utječe na klimu te bogato Jadransko more kao bitan element Mediterana sigurno predstavljaju presudne čimbenike u razvoju ove kuhinje kroz stoljeća.

Svježe povrće, jednostavni načini pripreme, malo maslinovog ulja, začina i bilja. Potom, kuhano meso i pečeni pečena riba s gradela ili pripremljena kao brudet. Kroštula, štrudla ili fritule kada su slastice u pitanju. Ove namirnice i jela temelj su zadarske kuhinje.

Iako su lokalne, zdrave i tradicionalne, ipak ih je potrebno očuvati, u odnosu na nadolazeće globalizirane prehrambene trendove. Zato je pokrenut CUHaCHA Zadar CookingFest. Festival je to tradicionalnih jela Zadarske županije, osmišljen s ciljem očuvanja i promicanja kulinarske baštine ovoga kraja te stavljanja većeg naglaska na uključivanje tradicijskih jela u lokalnu turističku ponudu.

Festival će se održati u Ulici Šimuna Kožičića Benje, u petak, 2. prosinca 2022. od 12 do 15 sati.

Tamo će svi posjetitelji moći probati vrhunska tradicionalna jela poput dagnji (na buzaru), bakalara na bilo, orza i graha, line sipe, pašticadu s njokima i savijače od skute. Potpuno besplatno!

Hranu će pripremati Saša Began, chef restorana Foša; sudjelovat će i restorani Trattoria Mediterraneo, Salsa Rossa i OPG Fabijanić iz Paga.

Na ostalim štandovima poljoprivredni proizvođači Zadarske županije prodavat će svoje proizvode - sir, maslinovo ulje, suhe smokve i prošek.

Vidimo se na našem sjajnom CUHaCHA Zadar CookingFestu!

CUHaCHA Zadar CookingFest je jedna od aktivnosti u okviru Interreg projekta CUHaCHA – EnhanCing Sustainable ToUrism Development througH Culinary HeritAge (Program Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020.). Glavni cilj projekta CUHaCHA je ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine programskog područja i pridonijeti razvoju turizma. Vodeći partner projekta je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA (HR), a ostali partneri na  projektu su Zadarska županija, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko – Neretvanske županije – Kanton (BiH) i Općina Tivat (Crna Gora).