Kamen; zemlja; voda

Modrić spilja

Špilja Modrič je sasvim slučajno otkrivena 1980. godine, a 1986. proglašena geomorfološkim spomenikom prirode. Nalazi se u Rovanjskoj (30 km zapadno od Zadra; na Jadranskoj magistrali) na samo 29 m nadmorske visine. Na duljini od 829 metara pruža poseban doživljaj podzemnog svijeta. Potpuno netaknuta priroda, bez betonskih staza, reflektora i masovnih grupa.

Špilja je razvedenog oblika, karakteristična po naizmjeničnom nizanju uskih sigastih procijepa i većih prostranih dvorana u dva pravca. Izuzetno je lijepo i bogato ukrašena istaloženim kalcitnim formama. Okružit će vas svijet stalaktita, stalagmita, stupova, meduza, sipa, crvenih kraljica i svega onog što vaša mašta može priuštiti. Ovi ukrasi, razvijeni u nekoliko generacija rasta, te u velikom rasponu boja i oblika, daju izuzetnu estetsku vrijednost podzemnom ambijentu. Sama unutrašnjost lako je prohodna jer su kanali dovoljne visine i širine za prolaz, ali bez adekvatne opreme i stručnog vodiča nije moguće istražiti špilju. Izleti se organiziraju u malim grupama i strogo poštuju sve ekološke norme i pravila.

Koordinate: 44°15'26.34''N, 15°32'17.63''E

Vrelo Une

Vrelo Une smjestilo se na 395,8 metara nadmorske visine u ličkom dijelu Zadarske županije, ispod padina planina Ličke Plješivice i Stražbenice u blizini mjesta Donja Suvaja u Općini Gračac. Na svojem izvoru Una čini bajkovito plavozeleno jezero okruženo šumom i visokim strmim liticama. Ovo na površini umirujuće jezero jedno je od najdubljih i najsnažnijih vrela ovoga područja, a prvi unski slap javlja se već 10-ak metara od vrela.

Zbog svoje izuzetne ljepote, ali i iznimne hidromorfološke vrijednosti, jezero je, uz kanjon koji ga okružuje te 150 metara nizvodnog toka, 1968. godine proglašeno zaštićenim hidrološkim spomenikom prirode.

Koordinate: 44°23'57.93''N, 16°06'15.21''E

Veliko i Malo blato

Veliko blato je važna postaja u turističkoj ponudi otoka Paga i Zadarske županije. Promatranje ptica je sve popularniji oblik turizma, a ornitološki rezervati suizuzetno pogodni za takav oblik rekreacijskog turizma koji se zasniva na obilasku lokaliteta, promatranju ptica i fotografiranju. U rezervatu su postavljene promatračnica za promatranje ptica i informativne table.

Posebnost ovih staništa je boćata voda i močvarna vegetacija, čime se značajno obogaćuju krška, ogoljela i vegetacijom siromašna staništa otoka Paga. U ovim suhim i vrućim, mediteranskim područjima ovaj ornitološki rezervat predstavlja rijetko utočište za ptice močvarice u vrijeme njihova gniježđenja, selidbi i zimovanja. Naime, gotovo sve hrvatske ptice močvarice, kao i mnoštvo europskih, sele se preko priobalja, pa im Veliko blato predstavlja utočište („bed & breakfast“).

Koordinate: 44°21'37.18''N, 15°08'40.60''E

Zrmanja

Rijeka Zrmanja izvire u mjestu Zrmanja vrelo u Lici podno planine Poštak. Svojim tokom od 69 kilometara usijeca se u tvrdi i surovi podno Velebitski krš. Glavne pritoke joj, uz Krnjezu i Krupu, sačinjavaju ličke rijeke Ričica i Otuča. Vodu dobiva i iz niza špilja koje nadopunjuju njezin tok kao što su Čudina, Ðurica, Čavlinska, Milića i sl.

Zrmanja se odlikuje bogatom folorom i faunom. Osim sitnih organizama poput endemičnih pužića, vodenbubura i rakušaca, tu možemo naci i veću populaciju čovječje ribice.

Koordinate: 44°11'57.86''N, 15°40'556.27''E

Vransko jezero

Između dva povijesno zanimljiva i bogata grada Zadra i Šibenika smjestio se prirodni fenomen - park prirode Vransko jezero.
Najveće prirodno jezero u Hrvatskoj i jedno od rijetkih, gotovo netaknutih prirodnih staništa ptica vodarica, sa izvorima pitke vode. Park je velik 57 km2, a najveći dio 30,02 km2 odnosi se na Vransko jezero. Po svom položaju i karakteristikama park prirode i Vransko jezero jest izrazito specifično i to ne samo u Hrvatskoj, već i na širem europskom prostoru.

Dominantna karakteristika Parka je da proglešen i uvršten u listu važnih ornitoloških područja u Europi (Important Bird Areas in Europe).

Koordinate: 43°53'04.74''N, 15°37'12.96''E