Aktivni odmor

Ako vam sam odmor na selu nije dovoljan, nude vam se brojne sportske i rekreacijske aktivnosti. Rafting i kanuing na brzacima gornjeg toka rijeke Zrmanje i najvećeg avanturista ostavljaju bez daha. Oni željni visina mogu se okušati u osvajanju svjetski poznatih penjačkih smjerova u NP Paklenica i na otocima. Možete sudjelovati i u raznim pustolovnim utrkama ili istražiti Velebit, Bukovicu, Ravne kotare i otoke na planinskom biciklu. Upoznajte Velebit kroz Jeep safari i planinarenje, okušajte se u istraživanju špilja, paintballu, streličarstvu ili promatranju ptica u PP Vransko jezero.

Biciklizam

Uređene biciklističke staze u jedinstvenim ambijentima NP Paklenica, Parkova prirode Velebit i Vransko jezero, te otocima Pag, Ugljan, Pašman i Dugi otok pravi su izazov za sve bicikliste i one koji će to tek posati. I vožnja uz uz lungo mare mnogih priobalnih mjesta pruža zadovoljstvo mnogima - od rekreativaca i djece, do onih koji traže veće izazove u biciklizmu.

Biciklistička staza otoka Paga
Zahvaljujući izuzetno razvedenim i umreženim putevima na samom otoku, vozeći bicikl možete uživati u predivnom krajoliku prekrivenim borovim šumama i bujnim mediteranskim raslinjem.

Biciklistička staza Nacionalni park Paklenica
Netaknuta priroda, bogata flora i fauna te prekrasni pogledi na otoke i okolicu omogućit će vam uživanje u vožnji biciklima nezaboravnim stazama Nacionalnog parka Paklenica.

Postojeće biciklističke trase na području Ravnih kotara:
• Pakoštane - kamp Crkvina - PP Vransko jezero - Vrana - Vidikovac Vrana - Donje Miranje Šopot - Benkovac - Buković - Podgrađe (Asseria) (26 km)
• Via Magna: Benkovac – Kula Atlagić – Korlat – Gornje Biljane – Smilčić – Donji Karin - Popovići – Lisičić – Podgrađe (antička Asseria) – Buković- Benkovac (52 km)
• Benkovac – Kula Atlagić – Korlat – Gornje Biljane – Smilčić – Škabrnja – Nadin– Raštevići– utvrda Kličevica – Šopot – Benkovac (46 km)
• Donji Karin – kanjon Karišnice – Dmijovići – Alavanje – Lakići (11 km)

Promatranje ptica - Bird watching

Ptice možete gledati na otvorenim ornitološkim rezervatima uz jezera i na otoku Pagu te na planini Velebit. Ornitološki rezervati su Vransko jezero, Velo blato i Kolansko blato (Pag), NP Paklenica – jedino kopneno stanište bjeloglavog supa.

Ornitološki rezervat Vransko Jezero
Posebni ornitološki rezervat koji je zbog svoje očuvanosti velikog tršćaka na sjeverozapadnom dijelu jezera kao rijetkog močvarnog sustava, velike bioraznolikosti, izuzetne znanstvene i ekološke vrijednosti još 1983. g. dobio taj status te je uvršten u listu važnih ornitoloških područja u Europi (Important Bird Areas in Europe). U trsci Parka prirode ljubitelji ptica mogu doživjeti nezaboravno iskustvo promatrajući iz svog skrovišta život ptica, njihovo gniježđenje i brigu za mlade. Vransko jezero je «hot spot», tj. područje sa velikom raznolikošću ornitofaune, a do sada je zabilježena 251 vrsta ptica od kojih 102 vrste gnijezde na području Parka. Granice Parka smještene su između Pirovca i Pakoštana.

Park solana Nin – oaza ptica
Park solana Nin pokriva površinu od 55 ha u Ninskoj laguni tik do starogradske jezgre Nina. Solana koja datira još iz rimskog doba proizvodi sol na tradicionalan i prirodan način. Sunčanom energijom i vjetrom isparava more u bazenima za isparavanje, potom se zasićena voda provodi na bazene gdje se kristalizira čista prirodna morska sol.
Zbog svog položaja u sjevernom dijelu Dalmacije, solane su prvenstveno zanimljive pticama selicama, koje prelijeću ovaj dio Jadranskog mora na svojim dugotrajnim preletima do zimovališta. Solane sa plitkim bazenima u kojim isparava voda i sakuplja se morska sol, nastanjuju različite i zanimljive vrste ptica, od kojih mnoge vrste postaju ugrožene. Od ptica močvarica najpoznatije su: autohtona vlastelica, morski kulik, mala bijela čaplja i vodomar. Ima ih cca 150 vrsta, a one pobuđuju pažnju promatrača ptica – birdwatchersa. Park solana Nin prirodno je stanište raznolikom biljnom i životinjskom svijetu.

Slobodno penjanje

Upoznajte Anića Kuk, poznatu destinacija za planinare, a zasigurno najvrijedniji prirodni fenomen i biser velebitskog gorja. Slobodno penjanje ili free climbing je avanturistički sport koji sve više postaje popularan usprkos opasnostima. Penjač koristi samo svoje tijelo da bi se popeo do cilja. Istinsko slobodno penjane ima nekoliko iznimno ograničavajućih pravila. Ono usključuje provjere i proučavanje terena prije uspona, ne dozvoljava odmor na užadi i opremi, prijevremeno stavljanje opreme i slično. Poanta je popeti se kao da opreme niti nema. Svaki od ovih uspona nagradjuje se jedinstvenim pogledom kakav se ni s čim ne može usporediti. Anića Kuk je poznata destinacija za planinare, a zasigurno je najvrijedniji prirodni fenomen i biser velebitskog gorja. U blizini se nalazi špilja Manita peć (540 m iznad razine mora) i Borisov dom (550 m iznad razine mora).